Sosyal Medya

Dünya

Putin’in Hristiyan dünyasında zirve hesabı

Katolik dünyasının dini lideri ile Rus Ortodoks Kilisesi’nin dini lideri 962 yıl sonra ilk kez bir araya geldi.



Katolik dünyasının dini lideri ile Rus Ortodoks Kilisesi’nin dini lideri 962 yıl sonra ilk kez bir araya gelirken, bu zirvenin arkasında Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in gizli hesapları olduÄŸu öne sürülüyor. Ortodoks Kilisesi’nin başı olan Fener Patrikhanesi de ziyarete şüpheyle yaklaşıyor. Fener Patrikhanesi’nden kaynaklar “Hedef dini ise olumlu bir görüşme. Ancak Vatikan dikkatli olmalı. Moskova’nın emellerine koltuk deÄŸneÄŸi olmamalı” yorumunda bulundular.

Ruslar önceki gün Küba’da gerçekleÅŸtirilen Katolik lideri Papa Françesko ile Rus Ortodoks Kilisesi’nin başı Patrik Kiril’in buluÅŸmasını ‘bin yıl sonra doÄŸu ve batı kilisesi ilk kez buluÅŸtu’ diye pazarladı. Uluslararası medya da ‘Tarihi buluÅŸma’ diye yorumladı.Ancak bu tarihi buluÅŸmanın ardında Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in ince hesapları olduÄŸu, Papa üzerinden Avrupa’yı etkilemeye çalıştığı yorumları yapılıyor. Katolik ve Rus Ortodoks Kilisesi liderleri 1054 yılından bu yana ilk kez bir araya geldiler. Ancak Ortodoks Kiliseleri üzerinde kendisini ‘eÅŸitler arasında birinci’ yani ‘ekümenik’ sayan Ä°stanbul’daki Fener PatriÄŸi Bartolomeos daha önce Papa ile birkaç kez görüştü. Dolayısıyla bu doÄŸu kilisesiyle batı kilisesinin ilk buluÅŸması anlamına gelmiyor.

BATI BASININDA ELEÅžTÄ°RÄ°

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Ukrayna ve Suriye’deki müdahaleleri nedeniyle Batı ile sorunlu bir dönemden geçerken Rus Kilisesi’nin başının Batı Kilisesi’nin başıyla bir araya gelmesi kuÅŸku yarattı. Nitekim Alman Bild Gazetesi, Papa Françesko’nun Arjantinli olması dolayısıyla Avrupalı olmayan bir Papa’ya ne kadar güvenilebileceÄŸini sorgularken “Papa’nın yanağını öpen Kirill’in arkasında Putin var” yorumunu yaptı. Kirill’in 2012 seçimlerden önce Putin’i ‘Tanrı’nın hediyesi’ olarak nitelediÄŸini ve o zamandan bu yana Kremlin’in kuklası izleniminden kurtulmak için pek bir ÅŸey yapmadığına da iÅŸaret edildi. Pahalı saat meraklısı, lüks makam araçlarından inmeyen, hatta Ä°sviçre’de villası bulunan Kiril’in Putin’in onayı olmadan Batı ile böyle flört edemeyeceÄŸi öne sürüldü. New York Times Gazetesi de Papa’nın Rus PatriÄŸi’ne kucak açarak Suriye’de savaÅŸ yürüten, Ukrayna’ya karışmaya devam eden Putin’e dolaylı bir destek vereceÄŸi için kendisini eleÅŸtirilere açık hale getirdiÄŸini yazdı. Kiril’in aksine Papa, mütevazı hayat tarzıyla dikkat çekiyor.

FENER: PAPA, PUTÄ°N’E KOLTUK DEÄžNEYÄ° OLMASIN

Ä°stanbul Fener Rum Patrikhanesi, Küba’da Rus PatriÄŸi Kiril’in Papa Françesko ile görüşmesini “Putin’in OrtadoÄŸu’daki planlarına dini açıdan da destek bulma çabası” olarak görüyor. Fener kaynakları, Hürriyet’e, DoÄŸu ile Batı kiliselerinin ayrıldığı 1054 yılından bu yana Vatikan ile Rusya Patrikhanesi liderleri arasında yapılan ilk görüşmeyi “EÄŸer dini nedenlerle gerçekleÅŸtirildiyse olumlu” diye deÄŸerlendirdiler.

Moskova’nın geçmiÅŸte Fener Patrik’i Bartolomeos’un, Katoliklerin lideri Papa ile her görüşmesini ‘binbir sözle eleÅŸtirdiÄŸini’ hatırlatan kaynaklar, Küba’daki görüşmenin, Rusya’nın Suriye’yi bombaladığı bir sırada, Rus Patrikhanesi’nin OrtadoÄŸu’daki tüm Hıristiyanların tek koruyucusu gibi ortaya çıkma çabasının bir parçası olduÄŸunu belirttiler. “Vatikan dikkatli olmalı. Moskova’nın emellerine koltuk deÄŸneÄŸi olmamalı” diyen kaynaklar, görüşmenin Patrik Kiril açısından dini deÄŸil siyasi hedefli olduÄŸuna inandıklarını kaydettiler. Fener ile Moskova Patrikhaneleri arasında yıllardan beri “nüfus savaşı” yaÅŸanıyor. Moskova, Fener Patrikhanesi’nin, “eÅŸitler arasında birinci” olduÄŸunu kabul ediyor. Ancak, Bartholomeos’u dünyada 250 milyon Ortodoks’un lideri olarak tanımıyor.

 

 

 

Kaynak: Haber 7

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.